erwinannemie.reismee.nl

Onderweg naar Franz Josef

Een nieuwe dag, een nieuwe verhaal.
Maar eerst twee constateringen:
- We zijn al op de helft; wat gaat dat snel...
- Ooohhh, we zijn pas op de helft...

Vanochtend zijn we verwend geworden met een heerlijk ontbijt met alles erop en eraan; gepocheerd ei op toast, gebakken tomaat, worstjes en bacon van de lokale slager en gebakken champignons. Het was heerlijk, maar we zitten al helemaal vol, nog voordat de dag goed en wel begonnen is.
Helaas regent het ook alweer, maar daar laten we ons deze vakantie (hopelijk) niet meer door tegenhouden.
We beginnen eerst nog met een kort rondje door het centrum van Greymouth, maar daar is niet heel veel te beleven.
Vervolgens gaan we door naar het centrum van Hokitika. Een stadje dat zelf adverteert met "het vriendelijkste stadje van Nieuw-Zeeland" en waar veel handwerk wordt gemaakt en verkocht. Er zitten veel winkels met sieraden van jade en van de paua schelp, maar ook een glasblazer, iemand die stenen beschildert enz. enz. En er is een leuk bakkerijtje met een houtoven, waar ze heerlijke appelflappen maken... Hier krijgen we wel wat meer tijd gevuld en we kopen er een mooi souvenir voor thuis (dat veilig ingepakt werd voordat we er een foto van konden maken).

Vanuit het centrum van Hokitika rijden we door naar de kloof van Hokitika. Misschien had ons time-management vandaag wel iets beter gekund. We hebben vanochtend iets te lang "de toerist uitgehangen" in het centrum, waardoor we bij de kloof alleen nog maar tijd hebben om naar het uitkijkpunt bij de parkeerplaats te gaan. Het uitzicht is wel weer erg mooi. En we hebben alweer een goede reden om terug te komen.

We gaan onderweg naar Franz Josef, naar onze volgende slaapplek. Het is te merken dat we al wat langer op reis zijn, want mijn behoeften om onderweg heel veel foto's te maken, wordt steeds minder. Dat betekent niet dat de uitzichten niet meer mooi zijn, maar het betekent wel dat het al wat meer "gewoon" wordt.
Maar een paar dingen wil ik nog wel met jullie delen.

In Nieuw-Zeeland hebben ze veel one lane bridges. De bruggen zijn smaller dan de weg, waardoor je dus of als eerste over de brug mag, of moet wachten tot de tegenligger over de brug is gekomen. Vandaag hadden we een van de langste one way bridges tot nu toe, met natuurlijk ook weer een mooi uitzicht:

In Ross blijkt een soortgenoot van mij te wonen. Aanschouw de wereldberoemde Ross tea pot wall. Hij staat zelfs op tripadvisor...

Onderweg kan ik niet anders dan concluderen dat de Kiwi's, waarschijnlijk zich helemaal nergens van bewust, toch wel erg veel humor hebben. Kijk ook even naar deze foto. En let dan niet op de weerspiegeling, maar op de twee straatnamen...

En we hebben natuurlijk de eerste uitzichten op de gletsjer.

We komen weer veilig aan bij onze volgende cottage. En volgens mij schreef ik het al eerder deze week, maar dit moet toch wel echt het leukste huisje zijn waar we ooit geslapen hebben... Er staan er ondertussen al heel wat op een gedeelde eerste plek.
We worden weer heel vriendelijk ontvangen. En de eigenaresse is helemaal blij dat we niet van die chagrijnige toeristen zijn die de balen hebben van het slechte weer, maar die er juist overal het beste van proberen te maken.

Na een korte kennismaking pakken we onze spullen in en gaan we naar, wat ik al een aantal weken, "de kreeften-workshop" noem.
In Franz Josef kun je een uur lang een prive hottub afhuren. Deze wordt gevuld met vers gletsjerwater en daarna met hout warm gestookt. Het water is ongeveer 39 graden als je aankomt, maar als je er zelf niks in reguleert met de koudwaterkraan, kan dit oplopen tot zo'n 43 graden. Mij lijkt dat dit een beetje is hoe een kreeft zich moet voelen als hij de pan in gaat.
Maar wat een bijzondere ervaring is dit! Het is echt helemaal afgesloten, dus je hebt totale privacy. Je hoort nog steeds de volgens fluiten. Je hebt totaal geen idee dat je midden in de stad zit. En dit is de enige plek waar een regenbui een hele welkome afwisseling is.
We genieten, maar zullen de foto's voor onze prive collectie bewaren...

Na een uur zijn we weer helemaal schoon, maar vooral helemaal zen en lekker warm. Tijd om de dag af te sluiten met een heerlijk etentje.
Morgen hopen we wat meer foto's van de gletsjer te kunnen maken.

Carlo en Patricia

Ondanks dat jullie nu wat minder foto's maken, zullen jullie er genoeg hebben om een aantal schitterende fotoboeken te vullen met heeeeel mooie herinneringen!😃

Mam

Nog steeds mooie foto's , vooral van genietende mensen. Ga zo door.

Patricia

Alweer op de helft....niet te geloven

😘

Harry

Weer geweldige ervaringen, die theepotjes, hilarisch en dan de Hari hari highway, daar moet ik maar eens met een motor overheen, controleren ze veel op snelheid?

Annemie

Dat zou ik zeker doen Harry, want aan die Hari Hari Highway ligt ook de afrit naar Mount Harry. Je bent gewoon hartstikke beroemd hier.
Maar wel braaf aan de snelheid houden, want we hebben onderweg genoeg politie zien rijden en zien staan... ;)